Kung Krösus
Kung Krösus (på grekiska Kroisos) son till Alyattes, blev kung som 35 åring. Han regerade över ett rike i Mindre Asien som hette Lydien ( idag en del av västra Turkiet) mellan år 560 till 547 eller 546. Krösus är känd som en extremt rik och högmodig person.
Under sin tid som regent var Krösus väldigt välkänd och uppskattad i Grekland, eftersom han donerade mycket pengar till templet i Dephi. Men han erövrade även stora landområden och krävde skatt av dess medborgare.
Krösus historia som kung slutar med att hans rike går under i ett krig mot persien. Det var han själv som startade kriget, genom att hämnas.
Det började med att Kyros II förklarar krig mot, Krösus vän, Astyages. Efter tre år går hans egen armév mot honom och Astyages av går som kung och överlämnas till Kyros II. Då förklarar Krösus krig mot Kyros II för att hämnas. Men det skulle hann inte gjort. Krösus förlorar kriget, Lydien går under, och Kyros II vinner. Krösus blir tillfångatagen av Kyros II, men trots det så kom de varandra nära. Krösus kom till och med att bli Kyros II rådgivare i många år.
Enligt en berättelse så sägs det att Krösus fälttåg leddes av ett orakelsvar från Delfi. Att kungen skulle krossa ett stort imperium om han gick ut i krig. Det visade ju sig att oraklet hade rätt men att det egentligen var hans eget rike som krossades.
Kung krösus är mest känd för sin förmögenhet men också för att ha infört världens första betalningssystem med mynt. Man använde Guld redan innan som byteshandel, men det var Krösus som införde det allra första standardiserade guldmyntet. Det var först då när det riktiga guldmyntet
kom som man verkligen kunde använda guld som ett
riktigt betalningsmedel. Vilket Krösus hade väldigt mycket
av, och det är nog därför han är väldigt känd som en
extremt rik person. Hans namn krösus har idag nästan
blivit ett ord som betyder en mycket rik person.
På bilden till vänster ser man hur Krösus mynt såg ut. Det
stod Krösus på det.
En av de viktigaste uppfinningarna i världshistorien är pengar. Pengar är ett mått på ett värde som alla är eniga om att använda i samhället. Det är inte bra historien om mynt, sedlar, kreditkort och checkar. Det är inte själva myntet som är är den fantastiska uppfinningen utan pengar systemet. Att man använde ädla metaller för att tillverka mynt var inte en slump, det var genomtänkt. Metaller som guld och silver, som man gjorde pengar av, minskar inte så snabbt i värde och påverkas inte av säsongsmässiga svängningar, som levande djur och jordbruksprodukter gjorde.
Marie Antoinette
Hon föddes i Österrike år 1755. I mycket tidig ålder, gifte hon sig med Ludvig XVI och blev senare drottning av Frankrike, hon sägs inte ha varit en favorit bland de franska folket.Då landet befann sig i en mycket omfattande kris under
marie antoinettes tid som drottning med, dålig skörd de
föregående året och sedan en otroligt tu vinter år 1788
så drabbas frankrike dessutom av en enorm svält, men
de var inget som hovet led av.Skatten höjdes endast för
de övriga stånden ut över adeln och prästerskapet så de
var inget som hovet behövde bekymra sig om, då de
levde i lyx och rikedom med stora fester och dyra kläder
Dessutom tillverkar marie antoinette ett otroligt dyrt
smycke i diamant, utan känsla för de lidande folket, de
levde mer eller mindre på folkets bekostnad, Detta är ett
tydlig exempel på vilket inflytande hon som drottning
hade på de franska folket.
Utan ett förändrat betende leder dessa handlingar,till
allvarliga konsekvenser för de kungliga hovet då de
ligger bakom orsakerna till stora händelser som
kommer att drabba landet något enormt nämligen starten för franska revolutionen vilket gör att både kungen och drottningen senare kommer att avrättas med giljotin.
Denna händelse har bidragit till stora förändringar både för frankrike själv men även globalt sett, och ligger till viss del grunden för de samhälle som vi tillhör idag, då världen var styrd av monarkin så när händelsen spred sig från frankrike till övriga världen och när de fick nys på vilka konsekvenser som ett monarkiskt stadsstyre kunde innebära så övervägde flera länder att se över sitt samhällssystem, detta är vad man kallar för upplysningen och sägs vara en grund till de Europa som vi har idag.
Man tog lärdom av de misstag som de kungliga hovet gjorde, revolutionen minst sagt skakade om i samhället, synen kring mänskliga rättigheter växte och man började se förändringar på samhälls skillnaderna, då bland annat europas kungliga makt försvinner.
Många kanske associerar Marie Antoinette med citatet “Let them eat cake”, men visste du att Marie faktiskt aldrig har sagt det? Citatet kan från början ha skrivits av filosofen Jean-Jacques Rousseau. I bok VI i Rousseaus bekännelser skriver han en version av en berättelse där han även tillägger citatet “en stor prinsessa”. Även fast Marie Antoinette var en liten prinsessa på den här tiden och det ganska osannolikt att Marie skulle vara prinsessan Rousseau hade i åtanke.
Revolutionärerna blev mycket inspirerade av Rousseau och använde hans citat, felaktigt krediterade det Marie-Antoinette, och använde det i propaganda för att väcka motstånd mot monarkin.
Henry Ford
Henry Ford, 1863 – 1947, föddes i Dearborn, Michigan i USA. Henry Ford är känd för sitt enorma bilföretag där han har förändrat många människors levnadsmönster med sina billiga och praktiska bilar. Intresset för bilar började redan som tolvåring då Henry såg en vagn som färdades utan hästar, en så kallad ångdriven mobil. Som femtonåring var han känd i hela bygden för att vara jätteduktig på att laga klockor.
Som 27 åring när Henry började experimentera med bilar insåg han att ånga inte var någon bra drivkraft till vagnen han ville skapa. redan tre år senare hade han skapat en bensindriven bil med 4 hästkrafter, den kunde max åka i 30 km/h. Bilen var så åtråvärd att han var tvungen att binda fast bilen i en lyktstolpe när han skulle lämna bilen.
Henry uppfann inte bensinmotorn, men han utvecklade den. Men något han verkligen lyckades med var att massproducera en bra bil till ett bra pris.
”Jag tänker bygga en bil för den stora massan. Den ska vara tillräckligt stor för en familj, men tillräckligt liten för att en person ska kunna ta hand om den och sköta den. Den ska byggas av de bästa material, av de bästa människor som går att få tag på, efter de enklaste principer som den moderna tekniken kan komma fram med. Men den ska vara så billig att var och en som har en hygglig lön ska kunna äga en – och med sin familj
njuta välsignade timmar av glädje i Guds fria natur.” Så här uttryckte Henry Ford sin vision 1907.
Precis som Kung Krösus så uppfann Henry Ford ett sätt att underlätta samhället och tillvaron för många människor. Krösus genom att införa ett pengar system och guldmynt, och Henry genom att uppfinna bilen.
Henry Ford var så rik att han byggde upp en liten fabrik stad i Amazonas, Norra Brasilien på 10 000 kvadratkilometer. Staden kallades Fordlândia. Den byggdes för att kunna odla latex som han senare använde för att göra gummi till däcken på bilarna han skapade. Men det hela slutade med ett asko. Cheferna som jobbade där hade ingen koll på hur man odlade och träden stod för tätt tillsammans och odlingen gick inte alls bra. Så idag är det som en “spökstad”. Husen och allt finns kvar, men allt är dött. Många åker dit som turister.
Jämförelse
Om man Jämför dessa tre personer med varandra så kan man se likheter och ett mönster i deras livsverk. De alla tre är ju rika välkänd personer genom historien. De alla tre har på sätt och vis bidragit med något “bra” i historien. Marie Antoinette har ju inte direkt bidragit med något bra i historien som Krösus och Henry Ford, men hon är en utav många orsaker till att Franska revolutionen bröt ut. Så om det inte vore för det så finns det fortfarande en chans att vi hade varit en diktatur än idag. Kung Krösus införde ju det första Guld myntet och ett pengar system, vilket var en stor händelse i handelns historia. Henry Ford uppfann den billiga och praktiska bilen. Men sen gick det inte bara bar för dessa personer, det gick även utför för alla tre. Marie Antoinettes historia slutar ju med att hon avrättas efter att ha suttit i fängelse. Kung Krösus rike gick ju under totalt när han förlorade kriget mot persienn, som han själv startade bara för att hämnas.
Henry Fords lilla fabriksstad gick ju inte alls bra, eftersom han själv aldrig besökte den och ingen där var bar på odling så det slutade i ett totalt fiasko.