Året är 2076, hur kan framtidens ekonomi se ut? Jag väljer att utgå från Göteborg.
Hur kommer det se ut i Göteborg om 50 år? En framtida infrastruktur som gynnar människor kanske inte gynnar alla arter på samma sätt? Detta var en frågeställning jag tyckte var intressant och valde att jobba vidare med. Att välja ett fågelperspektiv innebar både att jag tog ett steg tillbaka och såg på framtiden utifrån med en bred synvinkel och att jag faktiskt valde att i mitt projekt se framtiden genom en fågel, ett djur som lever bland människorna men inte har något att säga till om hur framtiden ska se ut.
Ur frågeställningen växte det fram en bok. Boken beskriver hur människors moderniserande av byggtekniker och infrastruktur både har gjort det svårare för fåglar att bygga bon och att hitta mat. För att få fåglarna att kunna bo kvar i staden och kunna behålla den biologiska mångfalden har det behövts skapas lösningar. Det har tillverkats “fågel fristäder” som jag har valt att kalla det på de flesta av stadens hustak, det innebär att det har planterats träd och och byggts fågelbon i träden uppe på husen.
Boken inleds med en text som lyder:
Fåglarna vaknar i sina bon i träden, högt över staden.
Efter hand som människorna moderniserat sina byggtekniker har det blivit allt svårare för fåglarna att hitta platser att bygga på. Även sop- och avfallshantering har utvecklats och gör det svårt för fåglarna att hitta mat.
För att rädda fåglarna undan utrotning har människorna skapat fristäder av träd och växter uppe på stadens tak.
Det har byggts fågelholkar och matställen för fåglar och andra smådjur.
Fåglarna svävar över staden och ser på människorna som numera arbetar mindre än förr. De har fått mer tid över för samvaro och rör sig i staden genom till exempel promenader, cykelturer eller åker spårvagn, som går på förnybar energi.
Efter texten är det 6 uppslag med illustrationer jag har gjort som ska förmedla hur framtiden i Göteborg ser ut i min vision.