I en artikel på SVT nyheter om utsläppen från klädindustrin så säger FN att modeindustrin släpper ut mer växthusgaser än både flygen och sjöfartygen tillsammans. När man läser om detta sätts mycket i perspektiv och man börjar tänka lite mer på tex varför gör vi detta? Jo egentligen så är det väldigt simpelt, de flesta vill ha det senaste modet och de nyaste uppdateringarna, vi kan absolut inte ha på oss samma outfits 3 gånger på en månad för det skulle ju bara vara helt skandalöst eller hur? Nej, det måste bli ett slut. Mängden med gaser som kommer till och sedan släpps ut när våra kläder produceras är enorma och det har vi redan pratat om men hur enorma är de egentligen? Vi alla har någon gång gått och köpt en simpel bomulls t-shirt eller hur? Har du tänkt på vad som krävts för att tillverka denna t-shirt för att svaret kanske chockar dig. Enligt en artikel av naturskyddsföreningen behövs för att tillverka en enda simpel t-shirt i bomull 2600 liter vatten, 0,8 kg kemikalier och 4,5 kilo med koldioxidekvivalenter(CO2), Det är på tok för mycket och vi måste tillsammans ändra detta.
Sen 2015 har vår konsumtion av kläder ökat med hela 40%. Varje människa köper i ett genomsnitt ca 13 kilo nya kläder och slänger eller bränner hela 8 kilo av dessa per år. tillsammans så landar det i 80,5 miljoner kilo på bara ETT år i Sverige. Det som är det värsta med detta är att detta inte inkluderar hur mycket kläder våra stora fast fashion butiker gör av med samt producerar. Butiker som till exempel HM, Zara, Bikbok, onlinebutikerna Shein, missguided etc. är massproducerande företag och har en enorm negativ påverkan på miljön.
Vi som konsumenter har en stor roll i detta. Såklart måste vi få dessa stora märken att sluta massproducera men vägen dit kommer att vara lång och flitig. Ett av sätten du och jag faktiskt kommer kunna påverka dessa stora företag och hjälpa miljön är just att ändra på oss själva. Detta kan handla om ett istället för att köpa fyra nya toppar varje månad kanske köpa 2Eller börja investera i lite dyrare byxor från ett icke massproducerande märke som kostar en större slant men är just hållbar design. Den hållbara designen är det vi vill åt och hoppas på att en dag kanske är det enda som vi både producerar och konsumerar.
Många människor tänker ofta att det inte spelar så stor roll att det köper en fin liten blus för 200 kr på HM några gånger per år eller hur? Fel, problemet med detta ligger i just det tankesättet. Du och jag är inte de enda som tänker så här, köper jag bara kläder på HM hjälper jag till att förvärra våran miljö och du med oavsett hur mycket man förtränger det. Ett smidigt sätt att undvika detta är secondhand. Här finns det också många som tänker på samma sätt “det kommer ju inte göra någon skillnad om bara jag köper på secondhand visst?”. Fel igen, börjar du handla second hand emellanåt som en början kanske du får tre av dina vänner att också göra så, och sedan tre till och tre till, och så småningom så har vi skapat en dominoeffekt och en stor förändring i människors beteende.