Just nu använder vi människor jordens resurser på samma sätt som det fanns 4,2 jordklot. Vi tar mer resurser än vad jorden hinner återskapa för att göra nya produkter, samtidigt som vi slänger iväg majoriteten av det vi köper på grund av att vi tröttnar eller att de går sönder, och oftast går de inte heller att laga. Väldigt många av företagen som skapar produkterna vi konsumerar använder sig av planerat åldrande, vilket innebär att de ser till att varan inte håller länge. Alltså ser de till att produkten inte når sin fulla potential. Oftast kommer den inte gå att laga. Detta leder till att företagen kan sälja fler produkter och då tjäna mer pengar. Många vet om att detta händer, men eftersom att de allra största företagen i t.ex. mobilbranschen använder planerat åldrande, är det svårt att hitta en mobiltelefon som garanterat håller i mer än tre eller fyra år.
Det är såklart inte bara mobiltelefoner som skapar problem. Kläder, mat, resor, bilar och onödiga prylar, vi behöver förbättra vårt beteende inom många kategorier. 2018 visades det att varje svensk invånare var ansvarig för cirka åtta ton växthusgasutsläpp baserat på konsumtion av varor och tjänster använda i Sverige eller andra länder men orsakade av svensk konsumtion. De senaste 20 åren har svensk konsumtion medverkat till en ökning av utsläpp med 50% i de länder vi importerar varor från. Även om vi inte tänker på hur mycket det påverkar oss, leder vår konsumtion också till problem i andra länder, Det hållbara skulle vara att hålla utsläppen vid mellan ett och två ton. För att sänka den globala temperaturen och komma närmare en hållbar framtid måste Sverige eliminera alla utsläpp av växthusgaser innan år 2045. När man får höra detta kan det låta helt omöjligt, och som att det just du gör inte kommer att göra någon skillnad. Det kan vara svårt att förstå vad man själv kan göra, och därför vill jag ge några förslag.
Det enkla man kan börja gör är att börja handla second-hand. Det finns butiker som Myrorna, Humana, Beyond Retro och mycket mer som säljer begagnade kläder. Man kan också välja att investera i hållbara plagg som håller i flera år, eftersom att billiga kläder oftast inte är gjorda med samma sorts kvalitet, och därför tjänar man på det i längden. Mobiltelefoner kan man byta batteri på för att få dom att hålla längre, men även köpa återanvända från t.ex. Swappie, Inrego och Phone Hero. Då är batteriet bytt, skärmen lagad och priset lägre. För en hållbar livsstil kan man också välj vegetariskt eller veganskt några dagar i veckan, men också försöka minska mängden mat man slänger, eftersom att ⅓ av all mat som produceras slängs, och matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser. Man kan också hålla utkik efter miljömärkta varor i affären som Svanen, KRAV, FSC, GOTS, TCO Certified eller Fairtrade. Men det är inte bara upp till konsumenterna att förändra sig.
Konsumtionsmönstren måste förändras på en strukturell nivå. Det innebär att ansvaret för en hållbar konsumtion inte enbart kan läggas på individen. Idag är alldeles för lätt för oss i den rika delen av världen att överkonsumera och att köpa miljömässigt ohållbara produkter. Vi menar att samhället måste ge alla konsumenter förutsättningarna för att kunna leva hållbart. Inte minst måste det bli lättare att kunna ta medvetna och hållbara vardagsbeslut. De rätta valen måste vara de lätta valen. (Sveriges Konsumenter)
Individen kan göra mycket, men det kommer också kräva att staten tar stora beslut för att vi ska nå en hållbar framtid. Att t.ex. höja skatten på de varor som orsakar mest skada för att göra det ett met självklart val att välja hållbara produkter, miljömärka de varor som inte går att laga, de varor som använder planerat åldrande och informera oss konsumenter om vilka varor som faktiskt skadar vår framtid. Att markera dessa varor skulle leda till att färre köpte dem, och företag med hållbara produkter skulle få fler kunder. Även om det skulle ta ett tag så skulle det göra stor skillnad, och vi behöver skillnad för att nå en hållbar framtid.